Biomechanisch Onderzoek
Een biomechanisch onderzoek duurt ongeveer 60 minuten en tijdens dit onderzoek gaan we de eventuele oorsprong proberen te achterhalen van problemen die veroorzaakt worden door een foutieve gang (zoals pijn in de voeten, knieën, benen, heupen, rug, enz…)
Dit onderzoek gebeurt in verschillende fases:
Ten eerste gaan we een grondige anamnese (patiëntendossier) opmaken, waarbij we U allerlei vragen zullen stellen, onder andere ook over Uw specifieke problemen en de eventuele oorzaken.
Daarna doen we een ganganalyse, waarbij we U gaan vragen om verscheidene keren heen en weer te stappen, terwijl wij noteren wat we zien.
Hierbij krijgen we een inzicht van welke afwijkingen zich eventueel voordoen tijdens de gang, zonder enige vorm van correctie en we kijken dan na wat er precies gebeurt in de diverse facetten van het lichaam tijdens de verschillende stadia van de gang.
Tenslotte gaan we de bewegingsmogelijkheden van de verscheidene gewrichten in de onderste extremiteiten nameten.
Hierbij kunnen we nagaan of er te veel of net een beperking aan beweging is in de verschillende gewrichten van de heupen en de voeten.
Nadien gaan we alle resultaten met elkaar vergelijken en gaan we het eindresultaat met U bespreken, zodat U kunt verstaan wat er precies misgaat en wat de eventuele mogelijke voorstellen zijn, om deze problemen aan te pakken.
Mits er enkel sprake van een beperking van beweging zou zijn, wordt dit vermeld in het eindrapport en zullen we adviseren om, via Uw arts (indien mogelijk) U te laten behandelen door Uw fysiotherapeut of osteopaat, ofwel (wanneer er twijfel is aan de oorsprong en/of de mogelijkheden) Uw behandelende arts te raad plegen voor een eventueel extra onderzoek, zoals een radiografie of een scan.
Indien mogelijk, zullen wij bij bepaalde gevallen ook een voorstel doen om, na het uitsluiten van een structureel probleem en/of de eventuele behandeling van Uw fysiotherapeut of osteopaat, aansluitend een zolentherapie te volgen, om meer stabiliteit tijdens de gang te verwezenlijken en het opnieuw vast komen te zitten van de gewrichten tegen te gaan.
Bij een te veel aan beweging zullen we dan meestal adviseren om meteen over te gaan tot een zolentherapie, maar steeds in overleg met de arts of de therapeut die U naar ons heeft verwezen.
Ook in het geval van hypermobiliteit (te veel aan bewegelijkheid), waarbij door compensaties toch bepaalde gewrichten zijn komen vast te zitten, zullen wij deze procedure van samenwerking nauwgezet volgen, zodat we samen sneller tot een goed resultaat kunnen komen.
Maar dikwijls geven we U ook advies om te beginnen met het dragen van goede schoenen (zie ook de rubriek “Schoenadvies” op deze website), om te kijken of U hiermee al dan niet geholpen kunt worden.
Het kan ook zijn, dat we U doorverwijzen naar een specialist, afhankelijk van wat Uw specifiek probleem precies is en wat de mogelijkheden zijn voor de correcte behandeling ervan.
(zie verder ook de rubriek “Veelgestelde Vragen” op deze website)