Podologische Verzorging
Een voetverzorging bij een podoloog duurt naargelang het precieze probleem ongeveer 30 minuten.
Hierbij komen vooral de behandelingen van problemen met nagel(s) en/of huid (zoals ingegroeide nagels, likdoorns, eksterogen, eelt, enz…) aan bod.
De podoloog houdt zich enkel bezig met een medisch gefundeerde verzorging van de voet, terwijl een pedicuur zich meer toelegt op het hygiënisch aspect. Beide beroepen kunnen elkaar wel zeer goed aanvullen.
Met een medisch gefundeerde podologische verzorging wordt bedoeld, dat de nadruk wordt gelegd op het opsporen van de oorzaak en het daarbij toepassen van de juiste techniek voor het verhelpen en/of voorkomen van een welbepaald probleem. Daarbovenop is een bachelor in de podologie ook nog bevoegd om wondzorg en correctieve behandelingen van nagel(s) en tenen uit te voeren en toe te passen. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan patiënten met specifieke aandoeningen: zoals bij diabetes, reuma, etc… .
Wij raden ook steeds aan om eens te gaan kijken onder de rubriek “Schoenadvies” op deze website,
om te kijken of U wel de juiste schoenen draagt.
Correcte schoendracht is namelijk steeds de eerste stap naar een goed verloop van eender welke behandeling die te maken heeft met voeten en hun gangpatroon.
Vooral bij diabetes patiënten zijn deze opmerkingen van extra waarde.
Hierbij willen we dan ook nog extra aandacht vestigen op het feit dat zij enorm vatbaar zijn voor het onbewust verwonden van de voet(en), zonder er iets van te voelen of erg in te hebben, door de polyneuropathie die eigen is aan de ziekte.
Daarom is het van vitaal belang om dagelijks grondig na te kijken of zowel de voeten geen (kleine) verwondingen vertonen, alsook binnenin de schoenen geen vervormingen (puntjes) en/of steentjes of andere scherpe dingen zitten.
Voor meer informatie verwijzen we U graag door naar de website van de Vlaamse Diabetes Vereniging
Het kan ook zijn, dat we U doorverwijzen naar een specialist, afhankelijk van wat Uw specifiek probleem precies is en wat de mogelijkheden zijn voor de correcte behandeling ervan.
(zie verder ook de rubriek “Veelgestelde Vragen” op deze website)